Lessen met 16 1/2 jaar en het begeleid rijden

Lessen met 16,5 jaar en het begeleid rijden

Vanaf  november 2011 kun je bij ons natuurlijk als 16 1/2  jarige terecht. Je kunt jezelf nu al opgeven voor als de proef begint   Maar lees eerst dit:

Over het begeleid rijden zijn heel wat misverstanden ontstaan. Daarom hier wat uitleg. Deze proef gaat in per  november 2011. Zolang de proef loopt mag je praktijklessen gaan volgen vanaf 16 1/2jaar.

Alleen leerlingen die op of na 1 november 1994 geboren zijn op hun 17 de jaar praktijkexamen en vanaf 16 1/2 jaar een TTT   of Ris toets 3 doen.Iedereen mag wel vanaf 16 1/2 jaar gaan lessen. Het CBR zal leerlingen die voor die datum zijn geboren pas op of na hun 18 de verjaardag tot het praktijkexamen toelaten.
Heel wat ouders denken dat zij hun kind zelf rijles mogen geven als deze proef start. Dit is absoluut NIET waar. U bent in overtreding als u uw kind rijles geeft en niet in het bezit bent van het instructeursbewijs en geen auto heeft die aan de wettelijke eisen voor het geven van rijles voldoet. U ben tevens niet verzekerd.
Als de proef van start gaat mogen leerlingen vanaf 16 1/2 jaar rijles gaan nemen bij een  rijschool. Overigens alleen voor de cat. B het autorijbewijs dus. Vanaf 16  jaar mag je theorie examen doen. Het theoriecertificaat vanaf dan 1 1/2  jaar geldig.  (Nu nog 1 jaar)

De leerling mag vanaf de dag dat hij/zij 17 jaar is geworden, en in het bezit is van het theoriecertificaat,  rij-examen doen bij het CBR. De leerling dient dan aan dezelfde eisen te voldoen als een 18 jarige nu.
Als de leerling geslaagd is kan deze het rijbewijs op het gemeentehuis gaan aanvragen en later ophalen.
Als de leerling het rijbewijs in handen heeft mag deze tot dat hij/zij 18 jaar is alleen rijden met een begeleider. Aan deze begeleider(s) worden eisen gesteld (zie hieronder) en deze moet(en) als begeleider(s) zijn opgegeven ( 1 tot 5 begeleiders).
Mocht bij controle blijken dat een leerling die nog geen 18 jaar is rijdt zonder begeleider dan wordt het rijbewijs direct ONGELDIG verklaard. Dan moet de leerling opnieuw praktijk en theorie examen doen op het moment dat hij/zij 18 jaar is.

Eisen voor de begeleider(s)

  •     minimaal 5 jaar een rijbewijs-B hebben en minimaal 27 jaar oud.
  •     geen zware verkeersdelicten hebben begaan
  •     nooit in een vorderingsprocedure terecht zijn gekomen
  •     niet onder invloed zijn van drugs, alcohol of medicijnen
  •     zich tijdens de begeleiding altijd kunnen legitimeren

De aspirant bestuurder (jij) mag 1 tot 5 begeleiders opgeven die aan de eisen voldoen en hem of haar tot de 18de verjaardag begeleiden. De begeleider(s) -die de rol van coach krijgt toebedeeld- moet een geldige pas kunnen tonen, die door de aspirant bestuurder aangevraagd moet worden bij het RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer)